Zöldséges-tormás virslileves
Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.nosalty.hu)
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg füstölt szalonna
2 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 petrezselyemgyökér
4 közepes sárgarépa
őrölt bors
só
1,5 dl tejföl
2 ek frissen reszelt torma
1 púpozott ek finomliszt
3 pár virsli
1 csokor petrezselyem
A galuskához:
1 tojás
só
kb 3 ek finomliszt
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk és kevés olajon zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony karikára vágjuk és 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymás szalonnán. 2 liter vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a tormával. Egy kevés meleg lével hígítjuk és ezzel behabarjuk a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. A tojásból, a lisztből és a sóból galuskát készítünk és ezt beleszaggatjuk a levesbe. Ha még szükséges vizet önthetünk hozzá. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és melegen tálaljuk.
Bolognai penne alla mamma
Feltöltő: Chili (eredeti recept forrása: www.receptek.co)
Hozzávalók 4 főre:
35 dkg darált sertés- vagy marhahús vagy ezek keveréke,
15 dkg gomba,
1 dl főzőtejszín
25 dkg pennetészta,
5 dl víz,
1 pirított paradicsomkonzerv (40 dkg),
1-2 ek olaj
Elkészítés:
Az olajon pirítsuk barnára a darált húst. Eközben szeleteljük fel a gombát, ezután adjuk a húshoz, majd pirítsuk még 1-2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, öt dl vizet, és a tasak tartalmát. Keverjük el, forraljuk fel, végül adjuk hozzá a száraz pennetésztát. Fedővel lefedve főzzük 15-20 percig, gyakori kevergetés mellett. Tálalás előtt keverjük hozzá a tejszínt.
Karfiolsaláta olívával, szárított paradicsommal és koktélrákkal
Feltöltő: Chili (eredeti recept forrása: www.kicsivu.hu; Tim Mälzer)
Hozzávalók:
5 dkg (4-5 db) olajban eltett szárított paradicsom
4 dkg kapribogyó (nálam kimaradt)
5 dkg magozott zöld olívabogyó
2 ek. vörösborecet
4 ek. olívaolaj
1 marék snidling
125 g fagyasztott koktélrák
2 marék apróra vágott saláta vagy salátamix
1 kisebb karfiol
só, őrölt bors
Elkészítés:
A szárított paradicsomokat lecsöpögtetjük, az olajat egy tálkában felfogjuk. Felaprítjuk az olívabogyókkal és a kapribogyókkal együtt és egy kis tálba tesszük. Egy másik tálkában kikeverjük az ecetet az olívaolajjal és a paradicsom olajával, és a paradicsomos egyvelegre öntjük és összeforgatjuk.
A karfiolt megtisztítjuk, amennyire lehet, kivágjuk a torzsáját és a karfiolfejre merőlegesen kb. fél centis szeletekre vágjuk. Az így kapott szeletekből is kivágjuk a kemény részeket és forrásban lévő sós vízben kb. 8 percig főzzük. Utána leszűrjük és hideg víz alá tartjuk, így ropogós marad. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük.
A koktélrákokat felengedjük, majd lobogó sós vízbe dobjuk, 1-2 perc után kivesszük, lecsöpögtetjük. Egy teflon serpenyőben kevés olajat melegítünk, rázuttyintjuk a rákokat és aranybarnára pirítjuk őket.
Egy szép nagy tálon/tányéron elrendezzük a salátamixet (Eisberg-féle zacskós mixet használtam), rárakosgatjuk a karfiolszeleteket, megöntözzük a paradicsomos-olívás öntettel, sózzuk, borsozzuk, kicsit összeforgatjuk, majd a finomra vágott snidlinggel és a koktélrákokkal meghintjük. Langyosan tálaljuk, de kihűlés után is finom.
Megjegyzés: nem vagyok egy nagy koktélrák- felvásárló, most invesztáltam bele először. Szerintem ki lehet próbálni helyette a pirított húsos szalonnakockákat is.