Blini füstölt lazaccal, kaviárral és kapros tejszínes mártással

blini_nFeltöltő: Kari (eredeti recept forrása:Péter András www.mindmegette.hu)

Hozzávalók:

A blinihez (minipalacsintékhoz):
3 tojás
1/2 dl tej
1 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 evőkanál vaj
20 dkg hajdinaliszt (bioboltokban kapható)

Valamint:
2 dl főzőtejszín
8 dkg füstölt lazac
1 kis üveg fekete kaviár
1 kis csokor friss kapor
1 gerezd fokhagyma
1 citrom

bors 

Elkészítés:

A hagyományos, magyar konyhában ismert palacsintatésztához képest a legfontosabb különbség, hogy ebbe a tésztába nem teszünk cukrot, mert az beindítja az élesztő erjedését, és hatalmas mennyiségű tésztánk keletkezne. 
 A tojás sárgájából, tejből, vajból, a tejfölből és a hajdinalisztből elkészítjük a tésztát, majd az élesztőt egy kevés (3-4 evőkanál) langyos tejben megfuttatjuk, és hozzáadjuk a tésztához, összedolgozzuk.
 A tojásfehérjéből habot verünk, és azt szépen hozzáforgatjuk a tésztához. Végül pedig evőkanállal belemerjük kevés felforrósított zsiradékba úgy, hogy körülbelül 1 centiméter vastag lepényeket kapjunk. Mindkét oldalát megsütjük.
 A mártáshoz a főzőtejszínt lassú tűzön felmelegítjük, belereszeeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a kapor 3/4 részét felaprítjuk, és a mártáshoz keverjük.
A bliniket a meleg mártással meglocsolva tálaljuk, tetejére ízléses lazaccsíkokat vágunk, kevés kaviárral és friss kaporral díszíthetjük. Citromgerezdekkel tálaljuk.

 

Megjegyzés:

A blini egy orosz minipalacsinta, gyakran lazaccal, kaviárral fogyasztják ünnepi alkalmakkor.
Péter András receptje, fotó: Tóth András

impulziv 1