Görög csirke
Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.nosalty.hu)
Hozzávalók 5 főre:
5 egész csirkecomb
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
3 dl rizs
7 dl víz
1 pohár tejföl
só
vegeta
gyros fűszerkeverék
kevés olaj (alá)
reszelt sajt (a tetejére)
Elkészítés:
A combokat szétvágjuk (alsó,felsőre). Sózzuk és befűszerezzük a gyros fűszerrel. Egy nagy méretű tepsibe kevés olajat öntünk, a megpucolt burgonyát, vöröshagymát, fokhagymát belekarikázzuk, ráöntjük a rizst. Mindezeket nyersen. Befűszerezzük sóval, vegetával és gyros fűszerrel (én fokhagymás fűszerkeveréket is szoktam rá rakni). Ügyeljünk rá, hogy a rizs és a burgonya is sok sót vesz fel. Kezünkkel jól összeforgatjuk. A tetejére rásorakoztatjuk a fűszeres csirkecombokat. Tetejükre egy-egy kanál tejfölt teszünk. Felöntjük a vízzel, alufóliával letakarjuk. Sütőbe tesszük. Ha már nincs alatta víz, illetve a combok megpuhultak, levesszük az alufóliát, sajtot reszelünk a tetejére és rápirítjuk.
50 dkg finomliszt
3 közepes burgonya
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 kk. cukor
só
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma, zúzva
3 fej lilahagyma
20 dkg reszelt sajt
30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)
1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
2. Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.
3. Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
4. A tésztát jól kidolgozzuk.
5. Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
6. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.
7. Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
8. Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
9. Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
10. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
11. Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)
Feltöltő: Jeti (eredet: lasagnerecept.com)
Hozzávalók:
1 csomag lasagne tésztalap
A raguhoz:
50 dkg darált hús (marha+sertés)
1 hagyma
2-3 db sárgarépa
1-2 db fehérrépa
fél zeller
1 konzerv darabolt paradicsom (vagy 2-3 friss paradicsom)
1 paradicsompüré (kicsi)
ketchup, olaj, só, bors, oregánó, rozmaring, ízlés szerint fokhagyma, reszelt parmezán sajt
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
7,5 dl tej
só, szerecsendió
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet öntve hozzá puhára pároljuk. Konzerv helyett használhatunk friss paradicsomot is, ennek kicsit több időre van szüksége, és célszerű meghámozni. Víz helyett pedig használhatunk húslevest is, így még gazdagabb lesz a lasagne. Ha megpuhultak a zöldségek összeturmixoljuk és félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymával megpároljuk, majd ha megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsompürét, a ketchupot, majd fűszerezzük. Összeforraljuk az egészet és már készen is vagyunk a raguval.
A besamel elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk, majd kis adagokban, folyamatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó kevergetés mellett kis lángon addig főzzük, amíg teljesen csomómentes, sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezhetjük egy kis szerecsendióval.
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, majd első rétegként megkenjük egy kis besamel mártással is. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jöhet a bolognai ragu, majd végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer, vagy akár többször is. A felső tésztaréteget alaposan beterítjük a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és vastagon megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós nem lesz.