Normandiai csirke
Feltöltő: Dero(eredeti recept forrása: Eszti, www.blogspot.com) "Ez tipikusan az az étel ami akkor születik, ha a hűtőben csak pár hozzávalót találunk. Ez esetben vöröshagyma, pár szikkadt alma, és egy kis csirkemell volt itthon, de mégis valami isteni dolog kerekedett ki belőle."
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj
2 nagyobb alma
kis liszt a behintéshez
1 csirkemell vagy 4 csirkecomb
só
1 nagy vöröshagyma
1dl brandy (vagy aroma)
2dl almabor (fehér v. rozébor)
1 tk. kakukkfű
kicsit több mint 1 dl tejszín
Zöldsaláta öntet
negyed gerezd fokhagyma
1 kk. dijoni mustár
2 ek. fehérborecet
6 ek. extra szűz olívaolaj
1 csipet só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A csirkemellet 4 darabra vágjuk, besózzuk, és szobahőmérsékleten pihenni hagyjuk. Az almákat héjastól vágjuk fel szeletekre. Közepes lábosban 2 evőkanál vajat felhevítsünk fel, és adjuk hozzá az almadarabokat. Ha megbarnult, kicsit sózzuk meg, és tegyük félre. A csirkét hintsük be liszttel, és 2 ek. vajon pirítsuk meg mindkét oldalát, majd vegyük ki az edényből. Ezután következik a hagyma. Hosszanti csíkokra daraboljuk fel, és pároljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a brandyt, és amikor felforr, az almabort is. Kis idő elteltével adjuk hozzá a kakukkfüvet, sózzuk, fektessük rá a csirkemelleket v. csirkecombokat. Rakjuk be a 180-200 fokos sütőbe 20-25 percre. Vegyük ki, tegyük félre a csirkét, majd adjuk hozzá az almát és a tejszínt, sózzuk ha szükséges. Tűzön egyszer rottyantsuk össze, helyezzük vissza a húsokat és tálaljuk petrezselymes rizzsel, valamint zöldsalátával.
Feltöltő: Oliv (eredeti recept forrása:.Léna.www.hoxa.hu)
Hozzávalók 4 főre:
1 kg krumpli
fél hagyma (elhagyható)
pirospaprika (elhagyható)
só
bors
babérlevél
majoránna
ecet
liszt
2 dl tejföl
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát (1-2 mokkáskanál ízlés szerint). Hozzáadjuk a kockárva vagy nagyobb hasábokra vágott krumplit, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk a babérleveleket is (3-5 db). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát (0,5-1 mokkáskanál). Amíg a krumpli fő, elkészítjük a habarást: 2 dl tejfölben elkeverünk 1 kanál lisztet csomómentesen.
Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, a levéből a habaráshoz teszünk egy keveset, összekeverjük, majd a tűzről levett krumplihoz adjuk, az ételt közben folyamatosan kevergetve. Még néhány percig főzzük.
Spagetti carbonara
Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.nosalty.hu)
Hozzávalók 4 főre:
1 csomag spagetti (500 g)
20 dkg kockázott bacon
2 tojás sárgája
3 dl tejszín
fokhagymasó
olívaolaj
snidling
Elkészítés:
A tésztát sós vízben megfőzzük.Kevés olívaolajon megpirítjuk a bacont. Ameddig pirul a bacon, a tojássárgájákat, a fokhagymasót és a tejszínt jól összekeverjük. A megpirított baconre öntsük rá a tejszínes mártást és kevergetés mellett főzzük, amíg besűrüsödik. A mártást összekeverjük a tésztával, s már tálalhatjuk is.
Tipp: A mártásba a tészta főzővizéből kb. 1/2 dl-t öntsünk, így az "selymesebb" lesz. ( by Jamie Oliver ;) )
Tálalásnál szórjuk meg apróra vágott snidlinggel.