Rakott zöldbab bulgurral vagy rizzsel


rakott_zoldbabFeltöltő: Muki(eredeti recept forrása: Gaby53, www.mindmegette.hu)

Hozzávalók kb 5 személyre:

1 kg ceruzabab (zöld vagy sárga)
50 dkg darált hús
kb. 1/2-1 dl olaj
1 nagy vöröshagyma - aprítva
5 gerezd fokhagyma - aprítva
2-2 db zöldpaprika és paradicsom - darabolva
20 dkg bulgur vagy rizs
2 tojás
50 dkg tejföl
2-3 babérlevél
őrölt bors
morzsolt majoránna
szerecsendió
őrölt pirospaprika
ételízesítő
kb. 5-10 dkg reszelt (füstölt) sajt


Elkészítés:

A bab végeit lecsípem, megmosom, darabolom. Kb. 1 liter vizet forralok, ízesítem babérral, ételízesítővel, sóval, a babot megfőzöm, leszűröm.
A bulgurt (mint a rizst) forró olajon kevergetve felhevítem, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel, ez esetben a bab főzőlevével felöntöm, sózom, borsozom, puhára párolom. 
A darált húsból lecsós pörköltalapot készítek: a vöröshagymát az olajban megdinsztelem, megfuttatok rajta 3 gerezd fokhagymát, meghintem pirospaprikával, a darált húst fehéredésig kevergetem benne. Sózom, borsozom, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, lassan párolom kb. 15 percig, közben majoránnával ízesítem.
A tejfölbe keverek 2 gerezd reszelt fokhagymát, 2 felvert tojást, reszelt sajtot, frissen reszelt szerecsendiót és sót.
Kiolajozott tűzálló edénybe teszem a bab felét, szétterítem rajta a bulgurt, meglocsolom pár kanál fűszeres tejföllel, a pörköltet is elsimítom, és befedem a maradék babbal, majd tejföllel a rakottast. 
 Előmelegített 200 fokos sütőben sütöm fedetlen kb. 20-25 percig, pihentetem egy keveset, tálaláskor további tejfölt kínálok hozzá.

 

Megjegyzés:

A fűszereket bátran használjuk, mert a bab felveszi. Tovább gazdagíthatjuk, ha a lecsóalap alá aprított bacont sütünk, és főtt keménytojásokat karikázunk a rakottas közé.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

kysenshop.hu

Hirdessen nálunk!

 

Bővebb információ az

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail

címen, vagy a kapcsolat

menüpont alatti

telefonszámon!

 _