Poffertjes (holland minipalacsinta):
Feltöltő: Muki(eredeti recept forrása:Gittadurst www.mindmegette.hu)
Hozzávalók:
10 dkg liszt
csipet só
3 dkg cukor vagy cukorszirup
1/2 csomag szárított élesztő (3.5g)
1 tojás
1,5 dl szobahőmérsékletű tej
3 evőkanál vaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük egy csipet sóval, a cukorral és az élesztővel. Aztán adjuk hozzá a tojást és a tejet. Csomómentesre keverjük, és lefedve, meleg helyen 1,5 órát pihenni hagyjuk.
A *poffertjes sütőt* bekenjük vajjal, a lyukakba tésztát teszünk. Alacsony tűzön 5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és 2,5 percig tovább sütjük.
Megjegyzés:
Hollandiában vajjal és porcukorral tálalják. Én személy szerint gyümölcslekvárral vagy frissen készített gyümölcsszósszal szeretem.
Tiramisu:
Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.desszert.eu)
Hozzávalók 10 szelethez:
A piskótához:
30 db babapiskóta
300 ml presszókávé
20 ml 80%-os rum
50 g porcukor
A krémhez:
250 g mascarpone krémsajt
375 ml habtejszín
250 g kristálycukor
3 db egész tojás
10 g lapzselatin
A díszítéshez:
keserű kakaópor
Elkészítés:
Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk! Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is! Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
INFO:
A tiramisu a 17. században született. Történelmileg bizonyított tény, hogy Cosimo de Medici, Toszkána Granduca-ja egy alkalommal Siena-ban járt és az ottani cukrász illő módon szeretett volna kedveskedni neki, ezért kiötlött egy édességet - tudva, hogy Cosimo nagy rajongója az édességeknek. Leginkább arra törekedett, hogy a desszert ne csak eltelítse, hanem energiával is megtöltse fogyasztóját, így került bele az erős kávé.
Túrógombóc fagyi tejfölhabbal:
Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.nosalty.hu)
Hozzávalók 4 főre:
4 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
1 ek gríz
25 dkg krémes túró
reszelt citromhéj
csipet só
5 dkg Albert keksz
3 dkg vaj
1 pohár tejföl
1 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
5 dkg porcukor
Elkészítés:
A tejszínt és a mascarponét összemelegítjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Belekeverjük a grízt és lassú tűzön megfőzzük, kihűtjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a cukros tojást, alacsony hőmérsékleten sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. Belekeverjük a túrót. Lehűtjük teljesen hidegre (hűtőben, kb. egy óra). Az előzőleg 8 órán át mélyhűtőben tartott fagyigépbe töltjük a masszát, fél óra, és kész. Ahhoz, hogy formás gombócokat kapjunk, további egy órára betesszük a kicsit még lágy krémet a mélyhűtőbe, így annyira megkeményedik, hogy a fagyis kanállal szépen tudjuk formázni.
Tejfölhab készítése:
A tejfölt, a tejszínt, a porcukrot és a habfixáló port kézi mixerrel kemény habbá verjük, és mehet a hűtőbe állagjavulni.
Morzsa készítése:
A kekszet ledaráljuk.
Serpenyőben, forró vajon átforgatjuk (pont, mint a zsemlemorzsát).
Tálalás:
A fagyis kanalat forró vízbe mártjuk, megformázzuk a gombócokat, tetejére jöhet a tejfölhab és a kekszmorzsa.